[VIDEO] Sofia Rotaru, cea mai îndrăgită româncă în Europa de Est

Sofia Rotaru este una dintre milioanele de români care au fost prinși în vârtejul geopoliticii Moscovei. Dacă despre românii din Republica Moldova se cunosc destule, comunitatea românească din Ucraina (numărând astăzi circa 400 000 de persoane) este aproape ignorată. Pornim în explorarea istoriei diasporei românești din Estul Europei cu o reprezentantă de top din Uniunea Sovietică / Ucraina.

După al Doilea Război Mondial, nordul Basarabiei ocupate de sovietici a trecut în administraţia Ucrainei, care, ca şi Republica Moldova, făcea parte din URSS. În 1947, într-un sat de pe malul stâng al Prutului ucrainean, s-a născut Sofia Rotaru, una dintre sutele de mii de români prinşi în vârtejul geopoliticii Moscovei.

Sofia Rotaru a fost o cetăţeană multiculturală şi poliglotă a Uniunii Sovietice, fapt care i-a adus recunoaştere şi din partea oficialităţilor. Uniunea Sovietică permitea expresia culturală a minorităţilor naţionale sub îndrumarea partidului comunist. Sofia Rotaru s-a lansat ca reprezentantă a culturii „moldovene” (termenul sovietic pentru „română”). Şi-a îmbogăţit repertoriul cu melodii în limbile ucraineană şi rusă şi a devenit una dintre „vocile de export” ale diplomaţiei culturale sovietice. Muzical, a trecut prin tot ce avea mai bun cultura de masă sovietică: folclor de colhoz, păşunism liric, elegii pudibonde, cântarea patriei, tangouri cu tovarăşi, balade alcoolizate.

După destrămarea Uniunii Sovietice, a continuat să rupă topurile din Rusia, Ucraina şi Moldova. Toţi o iubesc pentru că le cântă în limba lor, apoi o înjură că le cântă și altora pe limba lor.

Susține „Istorie pe șleau” pe Patreon
pentru mai multe videoclipuri despre trecutul României