[VIDEO] Regii României, foarte pe scurt

S-ar putea să vă mai întrebați care a fost succesiunea regilor și reginelor României. Aveți aici răspunsul.

1866-1881 Carol I (de Hohenzollern-Sigmaringen) a fost Domn al României

1881-1914 După victoria în Războiul de Independență (1877-1878) și recunoașterea internațională a României independente, se proclamă Regatul. Carol I și soția sa Elisabeta (de Wied) au devenit primii regi ai României.

1914-1927 La moartea lui Carol I i-a succedat nepotul de unchi, Ferdinand (de Hohenzollern-Sigmaringen), care era pregătit pentru moștenire încă din 1889. În 1893 s-a căsătorit cu Maria (de Edinburgh) și au avut împreună 6 copii, dintre care 5 au ajuns la maturitate: Carol, Elisabeta, Maria (Mignon), Nicolae (Nicky) și Ileana. Al șaselea, Mircea, a fost răpus de febră tifoidă la vârsta de 3 ani. Moștenitorul tronului, Carol, s-a căsătorit cu Elena (de Grecia și Danemarca) în 1921 și au avut împreună un fiu – Mihai. În 1925, Carol a provocat o criză dinastică prin plecarea lui în străinătate, renunțând la dreptul de succesiune. Fiul său, Mihai, era următorul moștenitor de drept.

1927-1930 La moartea regelui Ferdinand, titlul ar fi trecut la nepotul lui, Mihai, însă acesta era minor (avea 5-7 ani) și în consecință s-a format o regență compusă din: patriarhul Miron Cristea, prințul Nicolae (unchiul lui Mihai) și președintele Înaltei Curți de Casației și Justiție, Gheorghe Buzdugan.

1930-1940 Carol a revenit în țară și a dat o lovitură de stat în urma căreia a fost încoronat rege cu numele Carol al II-lea.

1940-1947 În urma abdicării lui Carol al II-lea (în timpul crizei pierderilor teritoriale ale României Mari), Mihai a devenit rege, dar rolul său a devenit pur decorativ într-un mediu vitreg (dictatura legionară și a generalului / mareșalului Ion Antonescu, precum și războiul). Momentul său de glorie a fost participarea la arestarea mareșalului Antonescu la 23 august 1944 și „întoarcerea armelor”. După război, pe măsură ce comuniștii au acaparat conducerea efectivă a statului, puterea regelui a fost din nou pusă la grele încercări. Cu moralul la pământ, izolat și amenințat, regele Mihai I a semnat abdicarea impusă de comuniștii pro-sovietici la 30 decembrie 1947 și a plecat în exil. De atunci, România a fost republică.

PS: De ce „regina” Elena și „regina” Ana nu fac parte din acest grup: atât Carol al II-lea, cât și Mihai I, nu au fost căsătoriți în perioadele în care au purtat coroana.

Susține „Istorie pe șleau” pe Patreon
pentru mai multe videoclipuri despre trecutul României