Istoria petrolului în secolul 19 e de obicei asociată cu imagini din Statele Unite ale Americii. Totuși, nu ar trebui să surprindă pe nimeni faptul că Europa a dat primele țări producătoare de petrol: Rusia, Austria și România (cu primele companii datând de la mijlocul secolului).
La început, extracția se făcea pentru parafină și lubrifianți. Pe urmă, industria a înflorit odată cu descoperirea kerosenului, care a adus o ‘nouă lumină’ în capitale și în cam toate orașele continentului.
Rusia putea concura singură cu Statele Unite, obținând primul loc la trecerea între secole (1900). Dar extracția din Statele Unite a luat avânt în 1903 și a lăsat Rusia în urmă pentru mulți ani. În Europa, însă, Rusia, Austria și România au rămas fruntașe la producția de petrol până la sfârșitul Primului Război Mondial.
Câmpurile petrolifere din Rusia erau concentrate în Peninsula Aspheron, în apropierea orașului Baku, regiune care devenise parte a Imperiului Rus în 1828. Principalele câmpuri petrolifere ale Austriei se aflau în Galiția, care fusese anexată de către Habsburgi în 1772, de la Uniunea Polono-Lituaniană. În România, cel mai mult petrol era extras din regiunea subcarpatică Prahova-Dâmbovița. Odată cu apariția motorului cu combustibil lichid și cu creșterea cererii în Europa de Vest, aceste zone au devenit scene ale prosperității, dar și ale exploatării.
Susține „Istorie pe șleau” pe Patreon
pentru mai multe videoclipuri despre trecutul României