[VIDEO] Când a fost cea mai gravă epidemie de gripă din ultimii 100 de ani?

* Acest videoclip a fost realizat înainte să lovească serios Covid-ul (martie 2020)

Dacă tot ne-a făcut epidemia de coronavirus să fim mai atenți la metodele de prevenție și la igiena personală, să punem puțin lucrurile în perspectivă: deocamdată (25 martie 2020), virusurile gripale produc mai multe victime decât Covid-2019, iar acest lucru pare să ne îngrijoreze la fel de puțin ca pe românii din secolul trecut.

Valurile de gripă sezonieră provoacă în fiecare an decesul mai multor zeci, chiar sute, de persoane. Iar vaccinarea antigripală a acoperit în ultimii ani abia o cincime din populația de 65 de ani și peste, în condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă o rată de 75% în această categorie vulnerabilă.

E drept că față de perioada interbelică, când autoritățile medicale de-abia începuseră să înregistreze cazurile de gripă la nivelul întregii țări, stăm mult mai bine. Câți români credeți că mureau cu gripă în anii ’30 ?… Dați voi un număr?…

Păi să vedem: în 1931 au fost peste 4.000 de decese. În ’32 – aproape 2.600, în ’33 – 2.300, iar în ’34 – 1.400. Adică de 7 până la 20 de ori mai multe decât decesele din prezent. În plus, pentru românii de acum 90 de ani, gripa era extrem de fatală: 1 din 4 și chiar 1 din 3 persoane îmbolnăvite nu scăpa cu viață. În prezent, grație progreselor medicale și îmbunătățirii calității vieții, doar 1 din 100 de români bolnavi de gripă se întâmplă să și moară.

În 1935 noua epidemie de gripă sezonieră a afectat peste 240.000 de români, de 10 ori mai mulți decât în sezonul 2018-2019. În săptămâna de vârf au fost 65.000 de noi cazuri! Câți credeți că au murit atunci?… Mai dați un număr…

7.561!

Și asta fără să punem la socoteală complicațiile provocate de gripă, care i-au determinat pe medicii de atunci să calculeze un impact de 46.000 de victime. Cu o astfel de magnitudine, epidemia de gripă din 1935 a fost cea mai gravă din istoria României ultimilor 100 de ani.

Ei bine, asta se întâmpla pe vremea în care mureau anual, de tot felul de boli, peste 50.000 de copii cu vârste cuprinse între 1 și 4 ani. Pentru comparație, în vremea noastră numărul deceselor copiilor mici a ajuns la sub 300 și e încă pe trend de scădere. În perioada interbelică mai mult de trei sferturi dintre români trăiau la sat, departe de medici și de informațiile despre igienă și prevenție. Iar de vaccinuri nu prea se auzise. Așa că miile de morți din timpul epidemiilor de gripă nu erau considerate o problemă gravă decât în cercurile medicale.

În fine, ce vreau să spun e că poate ar trebui să ne protejăm împotriva gripei cu aceeași conștiinciozitate pe care o avem în timpul acestei epidemii de coronavirus. Și să fim mai puțin fataliști decât strămoșii noștri interbelici. Cum ar spune englezul, Keep calm and mind the flu.

Susține „Istorie pe șleau” pe Patreon
pentru mai multe videoclipuri despre trecutul României